Diferența dintre fonturile Serif și Sans-Serif

Serif si Sans Serif

Diferența dintre fonturile Serif și Sans-Serif – Fără îndoială, ați auzit termenii Fonturilor Serif și Sans-Serif când vine vorba de design – dar care este diferența?

Această postare prezintă diferențele cheie dintre fonturile Serif și Sans-Serif și cum au apărut acestea.

De asemenea, ne uităm la modul în care le puteți utiliza cel mai eficient în design-urile și promoțiile dvs.

În lumea complexă a tipografiei, poate fi greu să știi cum să folosești diferite fonturi, darămite ce tip de „Serif” sunt acestea.

Dacă ești designer, vei înțelege toate acestea, dar poate fi puțin confuz pentru cei care nu au studiat sau nu au lucrat în design.

Să schimbăm asta!

Care este diferența dintre fonturile Serif și Sans-Serif?

Când vă creați propriul text, una dintre primele decizii care trebuie luate este dacă să selectați un font care este Serif sau Sans Serif.

Dar ce sunt ele și cu ce diferă, exact?

Pe scurt, totul este despre caracteristicile mici de la capetele liniilor din unele fonturi.

Acele fonturi care le au se numesc „Serifs” sau „Serif fonts”.

Cele care nu sunt numite „Sans-Serifs” sau „San-Serif Fonts”.

Iată o imagine care arată diferența dintre fonturile Serif și Sans Serif:

Diferenta dintre fonturile Serif si Sans Serif

Diferența dintre fonturile Serif și Sans-Serif – Fără îndoială, ați auzit termenii Fonturilor Serif și Sans-Serif când vine vorba de design – dar care este diferența?

Originea Serif-urilor – Diferența dintre fonturile Serif și Sans-Serif

Se credea că serif-urile își au originea în alfabetul latin, cu cuvinte sculptate în piatră în antichitatea romană.

Contururile literelor romane au fost mai întâi pictate pe piatră, iar sculptorii în piatră au urmat semnele pensulei, care s-au evazat la capetele și colțurile cursei, creând serifi.

Fonturile serif sunt de obicei folosite în texte lungi, cum ar fi cărți, ziare și majoritatea revistelor și sunt cel mai des folosit stil de tipărire datorită lizibilității percepute.

text latin

La urma urmei, atunci când te străduiești să creezi ceva frumos și remarcabil la care să privești, scopul principal este să ai mesajul tău clar și lizibil!

Unele fonturi tip Serif obișnuite sunt Times New Roman, Georgia, Palatino și Garamond – cu toate acestea, există alte mii.

Originea Fonturilor Sans-Serif – Diferența dintre fonturile Serif și Sans-Serif

Literele sans-serif au început să apară în presa scrisă încă din 1805.

Erau populare datorită clarității și lizibilității lor în reclamă și în utilizarea afișajului atunci când erau tipărite foarte mari sau foarte mici.

Fonturile sans-serif au devenit cele mai răspândite pentru afișarea textului pe ecranele computerelor, parțial pentru că ecranele tind să se lupte să arate detalii fine serif cu caractere mici.

Unele fonturi Sans-serif utilizate în mod obișnuit sunt Arial, Helvetica și Tahoma, dar există alte mii.

Sfat: pentru alte setări de text mai scurte – cum ar fi titluri, credite, titluri de coloane, precum și text din infografice – un tip de literă Sans-serif este o alegere bună.

Formele de litere simplificate nu sunt grevate de Serif, ceea ce poate împiedica lizibilitatea caracterelor la dimensiuni foarte mici.

6 sfaturi pentru utilizarea împreună a fonturilor Serif și Sans Serif

  1. Fii ghidat de designeri și folosește șabloane – Dacă nu ești designer, nu trebuie să înveți cum să fii unul! Acest lucru înseamnă că nu trebuie să învățați cum să fiți maestrul perfect pentru împerecherea fonturilor pentru fonturile Serif și Sans Serif. În schimb, utilizați combinații de fonturi care există, concepute de designeri. Tot ce trebuie să faci este să profiți de faptul că altcineva face toată munca grea.
  2. Inspirați-vă cu fonturi gratuite.
  3. Informați-vă pentru asociere a fonturilor. Este perfect pentru a descoperi combinații de fonturi (inclusiv fonturi Serif și Sans-Serif) care funcționează împreună.
  4. Nu adăugați prea multe fonturi. Limitați designul la 2 x fonturi, dacă este posibil, astfel încât raportul dintre fonturile Serif și Sans-Serif să poată fi echilibrat. Unul din fiecare ar trebui să fie suficient pentru majoritatea modelelor.
  5. Luați în considerare „dispoziția” fonturilor dvs. Există o diferență cheie de „dispoziție” între fonturile Serif și Sans Serif. Fonturile serif tind să fie clasice sau formale. Unii ar putea spune chiar că sunt elegante! Fonturile Sans Serif sunt de obicei descrise ca fiind moderne, prietenoase și minimale. Sunt simpliste cu stil în absența loviturilor decorative.
  6. Determinați fontul care vi se potrivește cel mai bine. Când vă uitați la fonturile Serif și Sans Serif, modul în care le utilizați va varia în funcție de o serie de factori. Depinde de tipul de proiect și de starea de spirit pe care doriți să o transmiteți. Lucruri precum culoarea și tipurile de imagini pe care le proiectați merită de asemenea luate în considerare. Când vine vorba de fonturile Sans și Sans-Serif, va exista întotdeauna o diferență – dar ambele tipuri de font pot fi folosite într-un număr mare de proiecte și aplicații.

Miturile despre Fonturile Serif și Sans-Serif

Deși există linii directoare despre cum să utilizați fonturile Serif și Sans-Serif, există întotdeauna excepții de la regulă.

Ca atare, există câteva mituri pe care ar trebui să le dezmințim:

  1. Fonturile Serif sunt mai formale decât Sans-Serif – deși „dispoziția” fonturilor Serif poate fi formală sau clasică, nu este clară. Este posibil ca fonturile Sans-Serif să aibă, de asemenea, senzația clasică de altădată! Când asociați tipul potrivit de font Serif cu un Sans-Serif, ambele pot fi clasice!
  2. Fonturile Sans Serif sunt mai potrivite pentru textul titlurilor – da, se potrivesc titlurilor, dar există atât de mulți factori care intră în joc atunci când vine vorba de fonturi „care captează atenția”. Un font Serif poate, de asemenea, să atragă atenția. Gândiți-vă la ziarele tradiționale! Ele au adesea fonturi Serif îndrăznețe ca titluri.
  3. Serifurile sunt pentru tipărirea tradițională, iar Sans Serif-urile sunt pentru web – nu este atât de alb-negru. Unele fonturi Serif pot arăta frumos online și veți vedea multe fonturi Sans-Serif utilizate eficient în materiale tipărite, cărți și reviste. Rezoluția ecranului s-a schimbat, iar modul în care consumăm materiale s-a schimbat. Totul este să alegeți fontul potrivit pentru proiect, așa că nu vă fie teamă să dezminți câteva mituri.

În concluzie

În general, mesajul dvs. trebuie să fie clar și concis.

Un font Sans-serif este o alegere bună pentru titluri și texte mici, unde claritatea și lizibilitatea sunt primordiale.

Un font Serif este bine de utilizat pe blocuri mai mari de text tipărit, ca pe un fluturaș.

Dar nu uitați să luați în considerare întregul context, mai degrabă decât să vă bazați doar pe un set de reguli atunci când faceți alegerile de design.

Încercați diferite combinații de fonturi și fiți creativ!

Profilul autorului
Barbu Iulian
Designer Graphic | Website

Salut, sunt Iulian! Sunt un senior grafic designer și dezvoltator web independent din Mun. Râmnicu Sărat, cu o experiență de peste 15 ani. Sunt specializat în proiectare digitală și tipărită, design editorial, dezvoltare de logo și brand...

Confidențialitate și cookie-uri: Acest site folosește cookies pentru a asigura cea mai bună experiență de utilizare. Dacă continui să folosești acest website ești de acord cu utilizarea lor.