Diferențele dintre culorile CMYK vs. RGB

Diferențele dintre culorile CMYK vs. RGB Barbu Iulian
Culorile pot fi produse prin două metode diferite: cu ajutorul luminii sau cu ajutorul pigmenților chimici. Un spațiu de culoare reprezintă suma tuturor culorilor pe care le putem realiza prin una din metodele enumerate de mai sus. Spațiul de culoare este un model matematic abstract ce descrie modul în care pot fi reprezentate culorile. Sistemele folosite astăzi sunt bazate pe coordonatele de culoare ale sistemului fizic științific CIE (RGB, CYM, CIELab, CIELuv, CMYK), respectiv pe sisteme empirice de evaluare a culorii (Munsell, Hunter, Pantone ori Trumach). Dintre cele mai cunoscute modele de culoare: RGB (Red, Green, Blue), CMYK (Cyan, Mangenta, Yellow, Black), YIQ, YPbPr, HSV (Hue, Saturation, Value), HSL (Hue, Saturation, Lightness/Luminance). Cele mai folosite sunt RGB și CMYK.

Culorile RGB

Lumina albă pură deși pare fără culoare, în realitate ea conține toate culorile. Când lumina albă lovește un obiect, el blochează selectiv câteva culori și reflectă restul care au mai rămas. Culorile reflectate oferă senzația de culoare. Un obiect negru absoarbe întreaga plajă de culori, un obiect alb reflectă întreaga plajă de culori. De exemplu, un obiect roșu va absorbi o parte din spectrul de culori, reflectând ceea ce noi percepem ca fiind culoarea roșie. O marea majoritate a culorilor din natură pot fi reproduse prin modelul RGB (Red – roșu, Green – verde, Blue – albastru). Modelul de culoare RGB este un model aditiv, adică amestecarea celor trei culori în cantități egale, produce culoarea albă. Cele trei culori folosite în acest model se numesc culori primare.

RGB

Modelul RGB este specific imaginilor fotografice digitale și este utilizat pe Internet în grafică web. Acest model de culoare este folosit și la monitoare pentru producerea culorilor. În modelul RGB pe 24 biți există 256 de variații ale fiecăreia dintre culorile aditive primare roșu, albastru și verde. Rezultă 16,777,216 culori posibile. Intensitatea fiecăreia dintre culorile primare este reprezentată pe o scară de la 0 la 255, unde zero reprezintă absența totală a luminii iar 255 intensitatea maximă de lumină.

Culorile CMYK

Modelul CMYK este un mod de realizare a culorilor prin amestecarea fizică a unor pigmenți (cerneluri, tușuri, vopsele, etc.). Modelul de culoare CMYK, este un model substractiv. În cazul acestui model de culoare, cernelurile și vopselele apar colorate datorită acțiunii luminii asupra lor. Fiecare cerneală absoarbe culorile din spectrul luminos, cu excepția propriei sale culori, pe care o reflectă. Pentru a reproduce o mare plajă de culori, în acest model se folosesc 3 culori primare Cyan, Magenta, Yellow (galben). Când se amestecă cele trei culori în cantități egale pe o suprafață, în teorie este absorbită toată lumina, astfel suprafața apare neagră.

CMYK

Modelul CMYK este folosit pentru tipărire, culorile fiind obținute prin suprapunerea de nuanțe de cyan, magenta și galben, creând astfel iluzia unor tonuri continui asemeni unei fotografii. În modelul CMYK există 100 de variații ale fiecăreia dintre culorile substractive primare cyan, magenta, galben, negru. Intensitatea fiecăreia dintre culorile primare este reprezentată pe o scară de la 0 la 100, unde zero reprezintă absența totală a culorii iar 100 intensitatea maximă de culoare. Datorită impurităților existente în cerneluri, negrul nu poate fi obținut doar combinând cele trei culori primare. Prin combinarea celor trei culori primare va apare o culoare maronie. Este necesară adăugarea cernelii negre pentru a compensa aceste impurități. Cele patru culori primare (Cyan, Magenta, Yellow si Black) reprezintă cernelurile cu care tipăresc imprimantele cu jet de cerneala, imprimantele laser și presele tipografice. Pentru folosirea cernelei negre există mai multe considerente, în afară de inexactitea reproducerii culorii negre prin amestecul substractiv. Cerneala neagră este mai ieftină decât cele trei culori primare. Hârtia se va usca mai repede prin folosirea unui singur strat de culoare negru, decât prin amestecarea a trei straturi de culori. În cazul modelului CMYK există mai multe variabile care pot influența producerea unei culori: caracteristicile de absorbție a cernelei pe diverse tipuri de hârtie, vâscozitatea cernelei, cantitatea de cerneala depusă pe o suprafață, calitatea cernelei, metoda de aplicare a cernelei, culoarea și compoziția hârtiei, textura hârtiei, etc.

Gama de culori

Spectrul electromagnetic emis de soare (lumina) conține secțiuni pe care ochiul omenesc este incapabil să le vadă (culoare infra-roșie de exemplu). Nici un spațiu de culoare folosit (RGB, CMYK, etc.) nu poate reprezenta toate culorile percepute de ochiul uman, sau cele care există în realitate. Fiecare spațiu de culoare depinde de echipamentul folosit la crearea sa. Când un anumit spațiu de culoare (în acest caz cel al ochiului uman) este incapabil să realizeze o culoare, spunem că este în afara gamut-ului. Imaginea reprezentată pe un monitor prin modelul RGB este doar o aproximare a realității. De asemeni imaginea realizată prin tipărire în modelul CMYK este doar o aproximare, nu doar a realității ci și a imaginii reprezentate de un monitor. Imaginile tipărite (modelul CMYK) sunt inferioare celor prezentate pe un monitor (modelul RGB).

Legătura dintre RGB și CMYK

Porțiunea vizibilă a spectrului luminos poate fi reprodusă cu ajutorul modelului aditiv RGB. Culorile substractive CMYK pot fi reproduse prin combinațiile de lumină a modelului aditiv RGB.

RGB/CMYK

Culori aditive (Amestecuri de Lumină) Red + Green = Yellow Red + Blue = Magenta Blue + Green = Cyan Red + Green + Blue = White Culori substractive (Amestecul Pigmenților) Magenta + Cyan = Blue Cyan + Yellow = Green Magenta + Yellow = Red Cyam + Magenta + Yellow = Black
Dacă va plăcut această postare, aștept comentariul dumneavoastră!
Profilul autorului
Barbu Iulian
Designer Graphic | Website

Salut, sunt Iulian! Sunt un senior grafic designer și dezvoltator web independent din Mun. Râmnicu Sărat, cu o experiență de peste 15 ani. Sunt specializat în proiectare digitală și tipărită, design editorial, dezvoltare de logo și brand...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Confidențialitate și cookie-uri: Acest site folosește cookies pentru a asigura cea mai bună experiență de utilizare. Dacă continui să folosești acest website ești de acord cu utilizarea lor.